70 χρόνια Avery Zweckform

Μια ιστορία επιτυχίας

Όλα άρχισαν σε μια αγροικία

Ίδρυση της εταιρείας και πρώτα χρόνια

Όλα άρχισαν σε μια αγροικία

Η εταιρεία «Zweckform - Schreibwaren und Bürobedarfsgesellschaft mit beschränkter Haftung» (Zweckform – εταιρεία περιορισμένης ευθύνης γραφικής ύλης και προμηθειών γραφείου) ιδρύθηκε στις 9 Μαρτίου του 1946 στο Oberlaindern κοντά στο Μόναχο. Το Oberlaindern από τότε ήταν η έδρα της.

Οι δύο ιδρυτές Hermann Steinbeis και Paul Nordmann ξεκίνησαν με ένα μετοχικό κεφάλαιο 50.000 Reichsmark – το γερμανικό μάρκο δεν είχε ακόμη εισαχθεί.

Ως διευθύνων σύμβουλος, ο Paul Nordmann διαχειρίστηκε την εταιρεία με επιτυχία μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Η δεκαετία του ’50: Η ανάπτυξη την εποχή του οικονομικού θαύματος

Και πλέον δεν ήταν παρά μια ιστορία ραγδαίας επιτυχίας

Και πλέον δεν ήταν παρά μια ιστορία ραγδαίας επιτυχίας

Το 1950, οι πωλήσεις της Zweckform έφτασαν τα 1,6 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα, ενώ το 1953, οι πωλήσεις διπλασιάστηκαν στα 3,5 εκατομμύρια.

Το 1956, οι πωλήσεις έφτασαν τα 4,8 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα. Τα προϊόντα της Zweckform διανεμήθηκαν σε όλη τη χώρα, σε 7.800 ειδικευμένα καταστήματα.

Δύο εφευρέτες = μία φόρμουλα επιτυχίας

Δύο εφευρέτες = μία φόρμουλα επιτυχίας

Το 1935, ο Stan Avery ανέπτυξε στη Νέα Υόρκη τις πρώτες αυτοκόλλητες ετικέτες παγκοσμίως. Τον Οκτώβριο του 1958, η Zweckform υπέγραψε μια σύμβαση άδειας χρήσης με την Avery. Από τότε, οι αυτοκόλλητες ετικέτες και οι αυτοκόλλητες γωνίες φωτογραφιών παράγονται και πωλούνται στη Βαυαρία.

Μετά από τα εξαιρετικά επιτυχημένα μπλοκ εντύπων, οι ετικέτες γίνονται η αμέσως επόμενη επιτυχημένη κατηγορία για τον παραγωγό και εξελίσσεται στο μεγαλύτερο τομέα της εταιρείας έως σήμερα.

Αυτοκόλλητα: το ξεκίνημα της επιτυχίας

Αυτοκόλλητα: το ξεκίνημα της επιτυχίας

Το 1958, μια διαφορετική τάση έκανε την εμφάνισή της στη Γερμανία που παραμένει στη μόδα ακόμη και σήμερα: το πάθος για τα αυτοκόλλητα.

Από το Μάιο του 1958, οι διακοσμητικές ετικέτες παράγονται και πωλούνται στο Oberlaindern από την Zweckform.

Τα σχέδια δημιουργούνταν και εξακολουθούν να δημιουργούνται κυρίως από επιτυχημένους γερμανούς γραφίστες.

Η δεκαετία του ’60: Η εποχή ανάπτυξης της επιχείρησης των ετικετών

Η σειρά των ετικετών αναπτύσσεται

Η σειρά των ετικετών αναπτύσσεται

Τη δεκαετία του ’60, η Zweckform συνεχίζει να επεκτείνει τη σειρά των ετικετών.

Κουκκίδες επισήμανσης, ετικέτες γενικής χρήσης, αλλά και χριστουγεννιάτικες ετικέτες προστέθηκαν.

Από μια αγροικία σε μια παγκόσμια εταιρεία

Από μια αγροικία σε μια παγκόσμια εταιρεία

Τα ισχυρά ποσοστά ανάπτυξης οδήγησαν σε μια ακόμη επέκταση των εγκαταστάσεων παραγωγής και μια αυτοματοποίηση της διαχείρισης. Η πρώτη μηχανή τιμολόγησης της IBM χρησιμοποιήθηκε στο Oberlaindern.

Το αυστριακό τμήμα πωλήσεων ιδρύθηκε στη Βιέννη.

Έως τα μέσα της δεκαετίας του ’60, η Zweckform απασχολούσε 459 εργαζομένους.

Η δεκαετία του ’70: Μια αλλαγή γενιάς και νέες τεχνολογίες ηγούνται της εξέλιξης

Η νέα γενιά αναλαμβάνει τα ηνία

Η νέα γενιά αναλαμβάνει τα ηνία

H σκυτάλη περνάει στην επόμενη γενιά: Το 1974, ο Rupp Steinbeis, μέλος της επόμενης γενιάς της ιδρυτικής οικογένειας, κάνει την είσοδό του στην εταιρεία.

Ένα χρόνο αργότερα, αναλαμβάνει τη διαχείριση από τον Paul Nordmann, ο οποίος πέρασε επάξια στη συνταξιοδότησή του.

Προϊόντα και για ιδιώτες

Προϊόντα και για ιδιώτες

Εκτός από τους επαγγελματίες, στο επίκεντρο έρχονται όλο και περισσότερο οι ιδιώτες και η σειρά για τους οικιακούς χρήστες συνεχώς αναπτύσσεται.

Η Zweckform επέκτεινε την προσφορά διακοσμητικών αυτοκόλλητων με μια πασχαλινή σειρά και μια σειρά ετικετών καταψύκτη. Ένα πολύχρωμο σημειωματάριο κυκλοφόρησε και γνώρισε επιτυχία με το όνομα «Happy Block».

H εμφάνιση του υπολογιστή και του εκτυπωτή έφερε νέα προϊόντα

H εμφάνιση του υπολογιστή και του εκτυπωτή έφερε νέα προϊόντα

Ραγδαία αλλαγή στον εργασιακό χώρο: Οι υπολογιστές και οι εκτυπωτές επηρέασαν την καθημερινή ζωή μακροπρόθεσμα. Η Zweckform ανέπτυξε τις κατάλληλες λύσεις, μεταξύ άλλων ετικέτες υπολογιστών για εκτυπωτές με έγχυση μελάνης (inkjet) και ετικέτες φωτοαντιγραφικού για εκτυπωτές εντύπων DIN Α4.

Το 1977, η Zweckform ίδρυσε έναν τρίτο τομέα επιχείρησης: σε στενή συνεργασία με τα εργοστάσια χάρτου του Steinbeis παρήγαγε χαρτί και έντυπα εκτυπωτή, τα επονομαζόμενα σετ εντύπων «snap-out».

Η δεκαετία του ’80: Παγκοσμιοποίηση και ειδίκευση της επιχείρησης

Η Zweckform αναπτύσσεται σε διεθνές επίπεδο

Η Zweckform αναπτύσσεται σε διεθνές επίπεδο

Η δεκαετία του ’80 ήταν η δεκαετία της παγκοσμιοποίησης για τη Zweckform:

Το 1982, η Zweckform του Ηνωμένου Βασιλείου ιδρύθηκε στην Αγγλία ως εταιρεία διανομής, ενώ ακολούθησε η συνεργασία της με την ελβετική εταιρεία Simplex τρία χρόνια αργότερα.

Το 1986, προστέθηκαν οι συνεργάτες διανομής στην Ελλάδα και την Ολλανδία, το 1987 ιδρύθηκε η γαλλική εταιρεία διανομής και το 1989 παραδόθηκαν προϊόντα στο Μεξικό και τη Νότιο Αμερική για πρώτη φορά.

Νέες μάρκες: Post-It και Z-Design

Νέες μάρκες: Post-It και Z-Design

Ένα άλλο σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της εταιρείας ήταν η συνεργασία με την 3Μ το 1987. Από τότε, η Zweckform διανέμει τα αυτοκόλλητα Post-It®.

Στην αρχή της δεκαετίας του ’80, η μάρκα αυτοκόλλητων Z-Design κυκλοφόρησε για να διαφοροποιήσει τη σειρά διακοσμητικών ετικετών από τις λειτουργικές ετικέτες προμηθειών γραφείου.

Οι εκτυπωτές inkjet απαιτούν νέα προϊόντα

Οι εκτυπωτές inkjet απαιτούν νέα προϊόντα

Λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των εκτυπωτών inkjet στα γραφεία, υπήρξε μια αυξημένη ανάγκη για κατάλληλο χαρτί.

Η Zweckform ανέπτυξε πρωτοποριακές λύσεις και το 1988 κυκλοφόρησε στην αγορά μια σειρά προϊόντων με ειδικό χαρτί inkjet.

Παράλληλα, η σειρά εκτυπώσιμων υλικών για εκτυπωτές laser επεκτάθηκε.

Η δεκαετία του ’90: Τα σύνορα πέφτουν, concept νέων αγορών αναπτύσσονται, με νέο ιδιοκτήτη

Ανοικτά σύνορα = νέες αγορές

Ανοικτά σύνορα = νέες αγορές

Η Ευρώπη αλλάζει θεαματικά μόλις πέφτει το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Τα σύνορα είναι ανοιχτά και νέες αγορές αναδύονται.

Από το 1991, η Zweckform παραδίδει προϊόντα Zweckform και Z-Design στην Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Αργότερα, προστέθηκαν η Ρωσία και η Γιουγκοσλαβία. Από την αρχή της δεκαετίας του ’90, ένας συνεργάτης κάνει διανομή στην Ιταλία.

50 χρόνια Zweckform

50 χρόνια Zweckform

Χρόνια πολλά Zweckform! Για την επέτειο των 50 χρόνων, υπάρχει ένα νέο και αντιπροσωπευτικό κτίριο υποδοχής που συνδυάζει καλαίσθητα τη βαυαρική παράδοση με το σύγχρονο σχεδιασμό. Ένα δώρο από την εταιρεία για την εταιρεία.

Το νέο κτίριο άνοιξε εορταστικά κατά τους επετειακούς εορτασμούς των 50 ετών της Zweckform το Σεπτέμβριο του 1996. Η εταιρεία είχε πλέον νέα και ελκυστική «επαγγελματική κάρτα».

Η Zweckform γίνεται Avery Zweckform

Η αρχή του 1999 σημαίνει μια νέα εποχή: η Zweckform γίνεται Avery Zweckform.

H Zweckform και η αμερικανική εταιρεία Avery Dennison ανακοινώνουν μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία του Avery Dennison. Η Zweckform συγχωνεύτηκε με την αμερικανική εταιρεία.

Η δεκαετία του ’00: από μια γερμανική εταιρεία μεσαίου μεγέθους έως έναν παγκόσμιο εταιρικό παράγοντα

Πολλά νέα και πρωτοποριακά προϊόντα

Πολλά νέα και πρωτοποριακά προϊόντα

Η Avery Zweckform εισέρχεται δυναμικά στη νέα χιλιετία με μια ολόκληρη σειρά από καινοτομίες.

Περιλαμβάνουν τη δημιουργική σειρά Create & Print για ιδιώτες χρήστες υπολογιστών, εκτυπώσιμα σε υπολογιστή ευρετήρια, επαγγελματικές κάρτες Quick & Clean καθώς και φωτογραφικό χαρτί inkjet.

Βελτιστοποίηση του υλικοτεχνικού τομέα: πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

Βελτιστοποίηση του υλικοτεχνικού τομέα: πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

Καλή διαθεσιμότητα, ταχύτεροι χρόνοι παράδοσης: αυτοί είναι οι λόγοι που κάνουν την Avery Zweckform δημοφιλή. Για να το διασφαλίσει αυτό στο μέλλον, η εταιρεία έχει προσδιορίσει την πορεία για εξαιρετικά σύγχρονη υλικοτεχνική υποστήριξη ήδη το 2006.

Την ίδια χρονιά, ξεκίνησαν σχέδια για την οικοδόμηση ενός νέου, μεγάλου κέντρου υλικοτεχνικής υποστήριξης στο Oberlaindern, το οποίο άνοιξε το Μάιο του 2007. Από τότε όλη η υλικοτεχνική υποστήριξη έχει οργανωθεί τέλεια, κεντρικοποιηθεί και είναι κοντά στην παραγωγή. 

Επέκταση της σειράς προϊόντων

Επέκταση της σειράς προϊόντων

Το έτος 2008 ξεκίνησε με την απόκτηση των κεντρικών της εταιρείας May + Spies, που έδωσε τη δυνατότητα στην Avery Zweckform να ενισχύσει το συνολικό χαρτοφυλάκιο προϊόντων υλικών εκτυπώσιμων σε υπολογιστή.

Με την απόκτηση των πρόσφατα ενταγμένων προϊόντων, η Avery Zweckform εκπροσωπείται πλέον σε υπεραγορές και εκπτωτικούς οίκους, όπως ο Real and Penny. 

Παραγωγή με εξοικονόμηση πόρων και ανακυκλώσιμα υλικά

Παραγωγή με εξοικονόμηση πόρων και ανακυκλώσιμα υλικά

Οικολογικό; Φυσικά! Στις αρχές του 2009, η Avery Zweckform άλλαξε την πλειονότητα των ετικετών και μπλοκ εντύπων της σε βασικά υλικά βιώσιμης παραγωγής, πιστοποιημένα κατά FSC.

Φιλικά προς το περιβάλλον, χωρίς παραγωγή ρύπων, με εξοικονόμηση ενέργειας και ανακυκλώσιμα υλικά, η Avery Zweckform προσφέρει πλέον μια πλήρη σειρά οικολογικών προϊόντων.

Η δεκαετία του 2000-2010: από πάροχος προμηθειών γραφείου σε διαφοροποιημένο ειδικό ετικετών

Πολλές νέες σειρές ετικετών κάνουν την Avery Zweckform τον ειδικό στις ετικέτες

Πολλές νέες σειρές ετικετών κάνουν την Avery Zweckform τον ειδικό στις ετικέτες

Από το 2010, η Avery Zweckform έχει κυκλοφορήσει με επιτυχία νέες σειρές ετικετών στην αγορά: μπλοκ ετικετών και αυτοκόλλητα ευρετήρια (2011), μια πλήρη σειρά για μικρές επιχειρήσεις (2012) και τη σειρά LIVING για ένα όμορφο σπίτι (2015).

Με την εισαγωγή της σειράς προϊόντων PCL3 το 2015, η Avery Zweckform είναι σε θέση να εξυπηρετήσει την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά για ψηφιακές εκτυπώσεις μεγάλου format.

Το 2016, η εταιρεία επεκτείνεται στην αγορά ετικετών σε ρολό: η νέα σειρά για εκτυπωτές ετικετών είναι 100% συμβατή με τα Dymo® LabelWriter και Seiko Smart Label Printer®.

Η Avery Zweckform είναι πλέον μέρος των βιομηχανιών CCL

Η Avery Zweckform είναι πλέον μέρος των βιομηχανιών CCL

Τον Ιούλιο του 2013, το παγκόσμιο τμήμα εφοδιασμού γραφείων της Global Avery πωλήθηκε σε καναδική εταιρεία CCL. Από τότε, η Avery Zweckform GmbH έχει υπάρξει μέρος των CCL Industries Inc., Toronto (Καναδάς). Η αλλαγή κατόχων σημαίνει μια νέα κατεύθυνση για την Avery Zweckform: Εκτός από τη βασική επιχείρηση με τον εφοδιασμό γραφείου, η εταιρεία κυκλοφορεί νέα προϊόντα (ετικετών) για διάφορες αγορές και στοχευμένες ομάδες.

Έως το τέλος του 2014, η CCL αγόρασε την τοποθεσία του Oberlaindern από τον προηγούμενο κάτοχο Steinbeis. Με την πάροδο των χρόνων, όλα τα γραφεία έχουν εκσυγχρονιστεί ως προς τη διαχείριση.

70 χρόνια Avery Zweckform και έτοιμοι για το μέλλον!

Η παράδοση συναντάει την καινοτομία. 70 χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας, η επώνυμη εταιρεία από το Oberlaindern της Άνω Βαυαρίας είναι τόσο ακμαία και δυναμική όσο ποτέ.

Είτε πρόκειται για παρουσίαση στο Facebook, πύλη ελέγχου ποιότητας είτε για σύνδεσμο εμπορίου: η εταιρεία είναι άψογα προετοιμασμένη για τις νέες προκλήσεις και τις αλλαγές της αγοράς χάρη σε δραστηριότητες που είναι προσανατολισμένες στο μέλλον όσον αφορά τον τομέα του μάρκετινγκ, των πωλήσεων, της οργάνωσης και του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ.